livinginthesilvercity.blogg.se

En blogg om och av mig :)

Stirling Castle

Publicerad 2016-05-27 15:45:00 i Allmänt,

Dagen efter vi kom tillbaka till Edinburgh gjorde vi ytterligare en dagstripp. Den här gången till Sterling Castle. Turligt nog för somliga var det fritt inträde på de med Militärt ID kort. Vi andra vanliga dödliga fick betala £14.50 för som sagt studentrabatter existerar inte. Men vi ska ju vara glada att vi kan finansiera kulturen och vi spenderade nog en 4-5 timmar där så vi för väl anse det värt det. Dessutom lyckades vi ju spara in parkerings avgiften eftersom vi betalade under slottet och gick kanske 50 meter extra, medans den som ville köra ända upp till slottet kunde göra det och betala 4 pund.

Slottet ligger som på en höjd och är lite likt Edinburgh castle för den som varit där. Slottet byggdes ifrån början på 1100-talet men man tror att det låg fort där ännu tidigare åtminstone ifrån järnåldern. Dock är byggnaderna som står där idag mest ifrån 1490-1600. Det anses vara ett av de viktigaste slotten i Skottlands  historia, både på grund av sin arkitektur och politiska och militära värde. 

För den som gillar slott och historiska byggnader så är det värt ett besök, det är betydligt mer sevärt än tex Dunnotar Castle, även om det slottet är häftigare miljö. Det tråkigaste med Slottet var väl det Patrick tyckte var intressantast, ett museum om Argyll and Sutherland Highlanders ett infanteri regimente som är knutet till den kungliga familjen numera. Jag tröttnade…militär historia=zzz enligt mig.

Slottet var inte jättestort men det var större en det såg ut på utsidan och det tog ändå sin lilla tid att gå igenom. Det var absolut mindre än tex Vadstena slott. Men trevlig dagstur som sagt. Vi gick en liten sväng ner till Sterling också för att fika lite, hade inte ätit någon lunch och klockan var visst över 4. Själva stan var också mysig och gammaldags, men får nog komma tillbaka och utforska mer och dessutom Wallace monumentet som vi såg en bit bort. 

 
Wallace monument i bakgrunden
 
 

Durham

Publicerad 2016-05-27 12:23:00 i England,

Vi hade bestämt oss för att åka söderut och kolla på Durham eftersom jag blivit accepterad för en Master utbildning där. Har fortfarande bestämt mig helt, eller jo om pengar inte var ett problem så är Durham nog det bästa valet. Trots att vi inte hade förbokat ett besök med universitet så sprang vi på två stycken som är ansvariga för de kurser jag ska gå. Bägge två var väldigt vänliga och tog bara sådär typ 1 timma med mig bara för att berätta om programmet och svara på frågor.

Staden är utan tvekan en riktig småstad, om än mysigare och med lite gammelstadskänsla i hela stan än många andra småstäder. Tydligen är Colleget jag blivit accepterat till som Hogwarts endligt professorn jag pratade med. Kandidatstudenterna bor direkt vid slottet. Tyvärr inte vi masterstudenter som bor lite längre bort. Surt tycker jag. Patrick var såld direkt eftersom vi hittade en 2nd Hand bokhandel med jättebra utbud. Vi stannade en natt i Durham och sedan begav vi oss tillbaka till Edinburgh, men inte utan att stanna vid ytterligare ett antikvariat, inhyst i en gammal station. Tydligen var det Storbritanniens 2:a största antikvariat. Vet någon som skulle älskat att vara där.

 Durham Cathedral
Durham Castle
En av x antal kyrkor. Den var lite speciell med den vilda kyrkogarden
Man kunde hyra dessa ekor. Men dets sparade vi till en annan dag
Hotellet 
Huvudbiblioteket i Durham
Arkeologi byggnaden i Durham
Fat Hippo hamburgare :D
Tycker synd om den har stan...
Himmelriket for en bokmal...alltsa jag
 

Roslyn Chapel

Publicerad 2016-05-27 11:30:00 i Skottland,

Efter Blackness och en snabbtur till IKEA så begav vi oss till Roslyn Chapel, på andra sidan Edinburgh. Om någon har sett Da Vinci koden så känner ni kanske igen Roslyn Chapel som stället där Maria Magdalena ligger begraven. För den som inte vet något om Da Vinci koden så gör ett Wikipeda sök om ni vill veta mer 

Roslyn chapel är ifrån mitten av 1400-talet, och grundades som en katolsk kyrka, men efter reformationen stängdes det för allmänheten och har alltid använts av familjen Sinclair.

När vi kom fram och kollade priserna för att gå in så valde vi att inte göra det. 9£ för att gå in i en kyrka… Eftersom vi redan betalat för Blackness castle så blev vi lite snåla. Det dumma med många kyrkor och historiska byggnader i Skottland är att de inte har student priser och många gånger är det ganska dyrt, antagligen för att man ska bli medlem i Historic Scotland. Dock så är just Roslyn Chapel privatägt så där hade inte ens ett medlemskap hjälpt.

Men vi gick runt och på några av vandringstigarna runt om Roslyn. Visade sig att vi kom precis brevid kyrkan i alla fall. Vi gick även till Roslyn Castle, eller ruinerna av det. Där låg nog ett av de coolast hus man kan äga. Huset ligger liksom som på en höjd med en stenbro som leder till huset, och det sluttar väldigt brant runt omkring. Överrallt luktade det starkt av vild vitlök, det har det gjort på flera ställen på sistone 

 
 

Blackness Castle

Publicerad 2016-05-27 10:00:00 i Skottland,

Dagen efter balen tog vi bussen till Edinburgh till Patricks föräldrar, vi skulle stanna där en natt innan vi lånade bilen till Durham. På Söndagen tog vi bilen på en dagstur till Blackness Castle och Roslyn Chapel, med ett kort lunchstopp på IKEA :p

Blackness Castle ligger lite utanför Ediburgh och byggdes på en udde i Firth of Forth på 1400-talet. På mitten av 1500-talet var det ett av stort militärt värde för skottarna, av och till har det använts som fängelse och kungligt hem. Slotter ser ute lite som ett skepp och på grund av detta och dess position på en udde så kallas det ofta för Skeppet som aldrig seglade. 

 
 

RAF Mayball

Publicerad 2016-05-26 23:22:39 i

I fredags förra veckan var det RAF Mayball nere i St Andrews så på eftermiddagen åkte vi bussen ner till St Andrews. Efter lite tjafs med en busschafför som hade helt andra tider än vad vi hade så kom vi fram till St Andrews. Tyvärr blev visst en kille kvarlämnad i Dundee. Men som sagt det var inte vårat fel. Chauffören hade visst kört för länge och riskerade att bli strandad i 8 timmars obligatorisk vila och vägrade vänta mer så vi åkte ifrån en kille som blivit tillsagd 6.30 I Dundee, men bussen sa 6 och vägrade vänta längre än 6.20. På nästa stop tror jag den stackars chauffören fick skäll utav en av yrkesmilitärerna för han slutade klaga trots extra stopp.

Kvällen var trevlig, vi var på H

otel du Vin i St Andrews som ligger precis vid stranden. Det var tre rätters middag och Celidh dans efteråt. Till förrätt hade vi valt en fransk löksoppa. Det var inte som förväntat. Den kom in i en minityr soppterrain med en massa ost ovanpå, sedan visade det sig att brödet låg under osten som ett lager över soppan. Den smakade ganska got, men brödet var lite små konstigt eftersom det var helt geggigt av all vätska.

Dansade en hel del, alla utom två danser. Och ska tilläggas att man svettas ganska rejält när man dansar Ceilidh. Men kul är det. Det som är bra är att dom alltid går igenom alla steg för dom som inte kan.

Efter att bandet slutat spela vid 12 tiden tog vi en taxi tillbaka till Leuchars. Vi skulle övernatta på basen och vi var tvungna att vara tillbaka innan 1 så var inte så stor poäng att gå ut och klubba. En del som testade hann gå in ca 15 min på klubben innan bussen kom.

 

 

 

BBQ i Seaton Park

Publicerad 2016-05-11 18:17:39 i Allmänt,

I måndags hade vi avslutnins grillfest i parken med arkeologi klassen. Perfekt väder, soligt och varmt. Blev riktigt lyckat. Bara njöt, käkade massa mat och snackade om framtidsplaner för alla i klassen. Träffade en jättesöt bebis, en av våra professorer fick barn förra veckan så de kom förbi för att visa upp honom. 
 
Lekte apport med en bollgalen hund, som tillhörde en annan av professorerna. Jag begav mig hemmåt då det började bli kyligt vid 8 tiden, då hade vi ändå varit där sedan 2. Men tydligen var det vissa som höll ut ända till 10 tiden i parken. 
 
 
 

Sommarlov!

Publicerad 2016-05-10 23:26:32 i Allmänt,

I fredags lämnade jag in min sista uppsats så nu har jag lite drygt en månad tills jag får veta om jag får någon examen eller inte. Men tills dess kan jag göra lite vad jag vill. Ska jobba en del men annars har man inte så mycket planer. Det har varit underbart väder i några dagar så passar på och njuter. 
 
 
 
 

Kvällspromenad

Publicerad 2016-05-02 23:19:41 i Allmänt,

Efter jobbet blev det en kvällspromenad. Det känns lite små konstigt hur fot fyra år har gått. Vet ju inte vad som händer i framtiden så passar på att njuta av Aberdeen medans jag kan. 
 
 
 

Om

Min profilbild

Elin

Välkommen hit! Feel free to explore och lämna gärna en kommentar eller två :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela