livinginthesilvercity.blogg.se

En blogg om och av mig :)

Museum i Amsterdam

Publicerad 2018-05-02 23:23:52 i

Amsterdam är fullt av museum så det vore synd om man inte besöker iallafall några stycken. Vi hann med två museum på våran resa. En dag spenderades på Rijiksmuseum som är Nederländernas national museum för konst och historia i Amsterdam. Många museum ligger runt det som kallas museum plats. Bland annat detta Van gogh, Stedelijk Museum, Diamant museum och ytterligare konst museer. 
 
Till skillnad från andra länder så är även nationalmuseum belagda med entreavgift, vilket ju kan anses bra och dåligt. Det är ju bra att museum får in intäkter men det relativt högra priset kan också begransa vilka typer av besökare museet får. 
 
Rijiksmuseum hade mycket intressanta saker, vacker konst och olika typer av konst. Deras kanske kändaste föremål är nog jättemålningen Nattvakten av Rembrandt. Såg även mångra andra kända målningar såsom Van Gogh och Vermeer. Själva byggnaden var också väldigt fin även om den inte var den smidigaste att ta sig igenom och skyltningen var inte den bästa. På varje våning fanns det två olika gallerier men man kunde inte gå ett helt varv runt utan man var tvungen att gå ner hela vägen för att byta sida eller allra högst upp för att byta "sida". 
 
På söndagen besökte vi Diamantmuseum eftersom vädret var dåligt och vi missat precis hur populärt Anne Franks hus skulle vara. Diamant museet hade intressanta utställningar om diamant industrin i Amsterdam. Mycket intressant information. Dock så var många av föremålen kopior av de riktiga. Det fanns ju äkta diamanter i utställningarna men många var kopior. Trots allt många av de kändaste diamanterna finns ju i andra samlingar och det skulle vara oerhört dyrt för ett museum att förvara sådana dyrgripar. 
 

Keukenhof

Publicerad 2018-05-02 23:08:11 i

En av dagarna tog vi en tur till Keukenhof som också kallas för Europas Trädgård. Den ligger i Lisse en bit utanför Amsterdam. Väldigt lätt att ta sig dit med buss och tåg. Enligt de själva så planterar de ca 7 miljoner blomlökar i parken varje år. De är framförallt kända för sina många tulpaner precis som landet i övrigt. På vägen till parken såg vi en del tulpanfält, men vi var nog lite sena för en del var överblommade. 
 
Parken är ganska stor med många gångar att ta sig igenom, många fina planteringar. Huvudsakligen tulpaner men även liljor, påsklilor och många andra blommor. Det fanns flera olika små hus/stationer som hade olika utställningar om olika aspekter av blomodlingarn och andra med olika typer av blomster arrangemang.
 
Är det värt ett besök? 
Om man är intresserad av blommor eller tycker om att bara strosa omkring så tycker jag det. Väldigt fina planteringar, dock är det väldigt mycket folk. 
 
 
 
 

Amsterdam

Publicerad 2018-05-02 22:46:51 i

Spendearde helgen i Amsterdam på en minisemester. Har aldrig besökt Amsterdam tidigare, mellanlandar ju på Schipol nästan varje gång jag flyger hem till Sverige men har liksom aldrig klivit av flygplatsen. Så smidigt att ta sig ifrån flygplatsen, lätt att hoppa på tåget och vara inne i centrala Amsterdam under 30 minuter. Det första man upptäckte när man kom fram var att det verkligen förtjänar namnet cykelhuvudstad. Cykelbanor överallt och cycklister som cyklade som att de ägde stan. De stannade inte för övergångsställ så funderar på om cyklister har företräde i Holland, men vet inte säkert. 
 
Hyrde en lägenhet via AirBnB, bra lägenhet med bra läge ca 20 minuter ifrån centrum av staden. Största överraskningen med lägenheten var nog trapporna upp. Smalaste trapporna och brantaste för att vara ett "trapphus". Tyvärr var det svårt att få en bra bild som gjorde det rättvisa. 
 
Tyvärr var vädret inte det bästa så det var inte jättemysigt att vandra omkring i Amsterdam. Men istället utnyttjade vi några av stadens många museer och Keukenhof. Nästa gång jag besöker Amsterdam vill jag gärna ha bättre väder och hyra en cyckel och se mer av själva staden och även utanför. 
 
Att tänka på om du ska besöka Amsterdam: 
Skaffa Amsterdam kort för att spara pengar på inträden till en del museer. 
OV-kortet är smidigt för att åka med allmänna kommunikations medel, men kostar 7.5 euro till en börja med och om du ska använda det till flygplatsen måsten man ha minst 20 euro på kortet. 
Om du vill besöka Anne Franks musuem boka i förväg!
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Elin

Välkommen hit! Feel free to explore och lämna gärna en kommentar eller två :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela