livinginthesilvercity.blogg.se

En blogg om och av mig :)

Lindisfarne

Publicerad 2017-01-21 23:18:11 i England,

Trots att det var lördag fick jag kliva upp vid 7 tiden idag igen för klockan 9 gick bussen till the Holy Island of Lindisfarne. Jag och Sarah hade anmält oss till en resa med Teologiklubben trots att ingen av oss är med i Teologiklubben. Resan till Lindisfarne tog drygt 1.5-2 timmar. 
 
Lindisfarne är en så kallad tidvatten ö. Det innebär att den ibland är en ö och ibland inte så man måste vara noga med att passa tidvattnet annars kan man bli fast i några timmar på fel sida. Det finns en liten by, enligt Wikipedia bodde 2000 (17 år sedan!!!!) 162 personer så tror inte att det ens bor så många där längre. Det var mest betesmark för får och naturskyddsområde för fåglar på ön.
 
Det finns även ett slott och resterna efter ett munkkloster. Klostret grundades redan 635 av St Aidan och var en gång i tiden en viktig bas för kristendomen i Norra England. Ön har koppling till Durham genom at St Cuthbert som sedan blev Biskop av Durham och vars reliker är turistmål i Durhams katedral var abbot i klostret. Han bodde på en lite mindre ö brevid som eremit i perioder. 
 
Annars är ju Lindsfarne känt för alla som kan lite om Vikingar och Vikingatiden så markerar plundringen av Lindisfarne år 793 början på Vikingatiden. Klostret var ganska rikt och hade dåligt skydd eftersom de flesta inte ville stjäla från ett kloster av rädsla för Gud och så vidare. Men Vikingarna gav inte mycket för detta utan tyckte det var relativt lättförtjänade pengar. 
 
Hade bra med tid på ön så gick runt och kollade på slottet tyvärr var det stängt. Gick även in på museet och klosterruinerna. Hade tur och fick gå in gratis med mitt Historic Scotland Medlemskap :D Tack så mycket £5.60 sparat. Den "stora saken" de sålde var Lindisfarne Mead. Köpte inget men provsmakade en del, köpte elderberry vin istället. De hade en massa roliga fruktviner tex. hallon, blåbär, persika och en massa andra. Hittade även en god likör men tänkte inte att jag skulle använda den så¨mycket. Sedan när vi sett solnedgången och det var ytterligare en timme till bussen gick tillbaka så gick vi till det enda stället som var öppet och käkade kvällsmat. 
 
 
Slottet, tyvärr var det stängt.
Labyrint? Tror vi...
Slottet nerifrån
Kloster ruinerna
Det här fick mig att skratta! En officiell ursäkt ifrån Norge (Trondheim) för Vikingatågen. Dessutom pratar de om sin Kristna gemenskap. Fast Vikingarna kände knappast denna kristna gemenskap
Solnedgånger kan man aldrig får nog av.
 
 
 
 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Elin

Välkommen hit! Feel free to explore och lämna gärna en kommentar eller två :)

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela