livinginthesilvercity.blogg.se

En blogg om och av mig :)

London

Publicerad 2017-03-14 00:14:00 i

Spenderade några sköna avslappade dagar i London förra veckan med mamma som flör över. Dagarna spenderades med kultur och god mat och väldigt väldigt lite shopping. Kom dit på torsdagen och välkomnades av strålande solsken. Den lilla shopping som gjordes utfördes den dagen men den var verkligen minimal. Ingen av oss hade något direkt som vi föll för. 
 
Vi besökte: Kensington Palace, V&A och jag gjorde ett besök på British Museum.
 
Kensington och såg bland annat en utställning med Princessan Diana's klänningar. Har aldrig varit på Kensington förut. Det fanns tre grejer som man kunde se egentligen, 2 lägenheter som tillhört olika drottningar och kungar. Framförallt Drottning Mary och Kung William och Drottning Caroline. Rummen var vackra och fin inredning. Sedan var det den temporära utställningen med 25 av Prinsessan Diana's klänningar. De var ganska smakfullt gjort även om största publiken var medelålders kvinnor av övre medelklass, aka "ladies that lunch". Överlag tycker jag nog att de tog lite över priser för entre med tanke på hur lite man faktiskt fick se. £20 pund för relativt lite att se.
 
Victoria and Albert Museum
Efter att ha varit en kort stund på Harrods så begav vi oss på mer kultur. Äntligen har jag sett Victoria and Albert Museum. Det här är ju typ ett av de mest kända museerna i världen. Deras samlingar är mest Arts and Decorative Arts. Väldigt fin byggnad till och börja med och bästa av allt, museet är gratis. De hade donations boxar och rekomenderade att man lämnade £5 vilket jag tyckte var faktiskt riktigt billigt. Största delen av museet är gratis men en del temporära utställningar måste man betala extra för. Så vi hoppade en utställning om underklädernas historia. Men fanns hur mycket som helst att titta på. Om du någon gång är i London och har tråkigt och gillar att titta på vackra saker, konstföremål egentligen så bege dig hit! De hade även en mysig innergård med ett cafe. Visst, cafeet i sig var väl knappast det bästa men lokalerna var himla fina.
 
British Museum
Hade typ 8 timmar att slå ihjäl innan mitt tåg gick på eftermiddagen och mamma var tvungen att åka redan vid 9 tiden mot Heathrow för hon skulle hinna med ett tåg. Dessutom visade det sig att Oxfordstreet inte vaknade förrens 12 på söndagar... 
 
Men BM öppnade redan klockan 10 så dit begav jag mig. Har varit på BM en gång förut med pappa. BM är defintivt ett av världens kändaste museer, både för sin storlek och sina samlingar. Det är här man hittar skatter från alla världens kulturer. Tex. Rosett stenen och Parthenon friserna. För mig numera så tycker jag att BM har mycket negativt. Visst det är häftigt att de har så mycket coola grejer. Men den här gången kändes det verkligen som ett rent skrytmuseum som visar hur mäktigt England var och som under tidigare perioder, kolonial tiden helt enkelt roffade åt sig allt det bästa från så många som möjligt. 
 
Tex. Grekland vill ha tillbaka friserna från Parthenon men har de fått nej till. Samma sak flera andra föremål. Visst det är klart att skulle alla världens museer lämna tillbaka saker till ursprungsländerna skulle det bli en jäkla mycket arbete, men BM är så fula att de har stiftat en lag som säger att de inte får ta bort något ur sina samlingar. Det gör att de aldrig behöver ge tillbaka saker. Många museer ger tillbaka saker till ursprungsbefolkningar om de begär tillbaka föremål och framför allt mänskliga kvarlevor. Men inte BM. Som när en person ville ha tillbaka konst som tillhört hens familj fram till Nazisterna knyckte tavlorna under Förintelsen. En självständig panel sa att tavlorna hade en fläckad historia och BM skulle aldrig ha köpt tavlorna. BM höll med och erkände att de inte borde ha tavlorna. MEN de vägrade att ge tillbaka tavlorna eller kompensera familjen ekonomistkt....
 
Men trots dessa negative aspekter måste man ju ändå erkänna att BM är definivt värt ett besök om man är någorlunda intresserad av historia. Dock måste man vara beredd på att de fortfarande är väldit kolonial brittiskt presenterat. Tex sättet de rankat kulturer. Africa ligger i källaren....
 
 

Kommentarer

Postat av: Linnea

Publicerad 2017-03-14 03:17:05

Kunde inte låta bli att skratta när jag läser detta. Det är inte kul att britterna roffat åt sig allt, men lite kul att höra en annan version av det jag läser nu i skolan. Och visst blir man fascinerad över mentaliteten där störst är bäst var (är) så rådande.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Elin

Välkommen hit! Feel free to explore och lämna gärna en kommentar eller två :)

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela